Lichaamsgerichte psychotherapie > Bio-energetica - karakteranalyse

 

Bio-energetica de kunst van het vrijmaken van levensenergie!

Bio energetica biedt een groot aantal lichamelijke oefeningen. Deze oefeningen zijn erop gericht op het in beweging brengen van je lichaam, om blokkades in je lichaam te ontdekken en te ervaren. Bio-energetica oefeningen variŽren van heel subtiele oefeningen, bijvoorbeeld bewegingen van de ogen, ademhalingsoefeningen of middels intensievere lichaamoefeningen waarbij het hele lichaam in trilling komt, of oefeningen die de flexibiliteit van het lichaam bevorderen, zoals liggen op een backstretcher, of op een  fysiobal. Met bio-energetica kun je jezelf niet voor de gek houden. We zijn ons lichaam, en het lichaam liegt niet! 

 

Het is een therapeutische techniek om de persoon te helpen met terugkomen in het lichaam en zoveel mogelijk te laten genieten van het leven in het lichaam.

Alexander Lowen

 

Karakteranalyse

Volgens dit denkmodel analyseert de therapeut de zogenaamde karakterstructuur van de cliŽnt.

De leer van de karakterstructuren vertelt dat de mens zich in zijn ontwikkeling volgens bepaalde defensiepatronen kan vormen. Wilhelm Reich wordt beschouwd als de grondlegger van de deze leer. Hij ontdekte de aard van karakterpantsering. Dit is een defensief patroon dat door het lichaam wordt aangenomen om het te beschermen tegen psychologische pijn en  een uitdrukkingsvorm waarmee iemand zich in het leven manifesteert. Het is te zien aan chronische spierpatronen en spanningen in het lichaam, waarvan men zich grotendeels niet bewust is.

De verschillende karakterstructuren of overlevingsstrategieŽn bepalen hoe iemand zich tot zijn omgeving verhoudt en dus ook tot zijn therapeut. In deze lichaamsgerichte therapie wordt de cliŽnt zich hiervan bewust en hij leert hiermee om gaan. De therapeut kent zijn eigen karakterstructuren en hoe deze zich verhouden tot de karakterstructuren van de cliŽnt. Dit gegeven zet hij bewust in om de cliŽnt te laten ervaren wat zijn gedrag bij de ander teweeg brengt en hoe hij dit gedrag eventueel kan transformeren.

De karakteranalyses die neo reichiaanse therapeuten gebruiken zijn die van Alexander Lowen en van Stephen M. Johnson. Er wordt een onderscheid gemaakt in een vijftal karakterstructuren. Maar niemand is precies ťťn type, want de meeste mensen hebben alle typen in zich. Dit kan in bepaalde omstandigheden duidelijk worden. Soms kunnen ťťn of twee typen overheersen. De klassieke karakterologie van Alexander Lowen, onderscheidt de gefragmenteerde mens, de behoeftige mens, de opgeblazen mens, de samengedrukte mens en de rigide karakterstructuur. Volgens de systematiek van Stephen Johnson, voegde hij aan deze typen de structuren borderline, narcisme en symbiose toe.