Lichaamsgerichte psychotherapie > Massage

Massage gaat niet alleen om het manipuleren van de spieren, maar ook om het leren omgaan met aanraking en om het stimuleren van de huid, waardoor we gevoel krijgen voor kwaliteit, zowel in datgene wat we geven als in wat we ontvangen.

 

De massage van het lichaam biedt zowel een diagnosticerende als een helende mogelijkheid. Massage kan een ingang bieden, zonder te hoeven praten, voor het openen en helen van een blokkade of trauma.

 

Massage kan stimulerend of rustgevend zijn, afhankelijk van de snelheid en de diepte van de handgrepen.  Het is bekend dat massage alerter maakt, het energieniveau verhoogt en het stressniveau verlaagt. Zo kan iemand er zo fit door worden dat hij het gevoel heeft een marathon te kunnen lopen - maar omgekeerd kan men een gevoel van ontspanning en slaperigheid ervaren.  Spanningen en hoofdpijn kunnen erdoor verlicht  of verdreven worden, gespannen en pijnlijke spieren tot ontspanning gebracht worden en slapeloosheid kan verdwijnen. Daarnaast werkt het uitstekend voor o.a. een verbeterde spijsvertering, ademhaling en doorbloeding en vermindert het klachten van stijve spieren, spierkrampen, angsten en lichamelijke en mentale stress. Massage zorgt voor een algemeen gevoel van welbehagen, lost klachten op en tilt het bewustzijn naar een hoger niveau.